Synet

Synet

For mange er synet den viktigste sansen man har. Gjennom øyets evne til å motta og registrere lysstråler, bearbeider og tolker hjernen inntrykk som form, farger og kontrast for å danne bilder av våre omgivelser.

Ett godt syn avhenger derfor av at samspillet mellom øyet, synsnerven, synsbanene og synssenteret i hjernen fungerer best mulig.

Når man tenker på synet er det naturlig å tenke på øynene, og det er gjennom øyets hornhinne lyset brytes først. Deretter går lyset gjennom linsen og videre til øyets netthinne. På netthinnen har vi to forskjellige synsceller som kalles staver og tapper. Tappene er konsentrert til ”den gule flekken” macula. Dette er kun en liten grop på netthinnen, men det er dette området som gjør at du ser skarpt, kan lese og se farger. Tappene er spredt over ett større område av netthinnen og registrerer bevegelser og mørkesyn. På denne måten kan lysstrålene som treffer stavene og tappene gi informasjon om farger, bevegelse og kontraster som sendes videre gjennom synsnerven, via nervebanene til synssenteret bak i hjernen. Synssenteret tolker igjen denne informasjonen, og inntrykkene danner bilder i hjernen som oppleves som det vi ser.

Hvis lyset ikke brytes riktig i øyet, kan man få ulike synsproblemer og en optiker kan være til hjelp med å løse flere av disse. De vanligste synsproblemene skyldes brytningsfeil, som vil si at lyset ikke havner på riktig sted på netthinnen og kan føre til uklare tolkninger av hva man ser. De mest vanlige brytningsfeilene er nærsynthet, langsynthet og skjevheter i hornhinnen (astigmatisme), som kommer av at øyeeplet er for langt eller kort, hornhinnen er krummet eller at linsen ikke fungerer optimalt. 

Disse brytningsfeilene gjør at lysstrålene ikke havner på rett sted på netthinnen og derfor dannes det ikke klare bilder videre i hjernen og man ser ikke tydelig. Disse brytningsfeilene avdekkes og kan ofte løses på en synsundersøkelse, hvorpå briller eller kontaktlinser er vanlige hjelpemidler som kan gi klarere syn.

Linsen som sitter inne i øyet, kan i tillegg til å bryte lys også bytte fokus fra avstand til nært, avhengig av hvilken avstand man ser på. Etter hvert som man blir eldre stivner denne linsen, noe som gjør at det blir vanskelig å fokusere på nært hold. Lesing og skjermarbeid blir derfor ofte ett problem, og man utvikler noe som kalles presbyopi. Dette er en aldersrelatert langsynthet, som igjen løses med briller eller linser tilpasset til avstander som gjerne er fra 40-80 cm.

Nærsynthet

Den aller vanligste brytningsfeilen er nærsynthet. Dette vil si at man gjerne ser ting klart på nært, men har problemer med å se tydelig på avstand. Dette blir ofte forsøkt rettet opp ved hjelp av mysing, eller at man plasserer seg så nært som mulig til det man har behov for å se. Øyeeplet til nærsynte er for langt slik at lyset brytes foran netthinnen og må flyttes bakover ved hjelp av konkave glass eller linser som har minusstyrke. Nærsynthet har en økende tendens, og mange blir gjerne mer og mer nærsynt i løpet av tenårene eller tidlig voksenliv. Den nøyaktige årsaken er usikker, men nærsynthet påvirkes ofte av genetisk eller miljømissige faktorer, eller en kombinasjon av disse.

Langsynthet

Langsynthet er en veldig vanlig brytningsfeil, som ikke alltid trenger korrigering. Fra vi blir født er gjerne øyeeplet for lite som gjør at vi blir langsynt, men linsen inne i øyet justerer seg for å rette opp denne feilen slik at man ikke trenger korreksjon mens øyet og synet utvikles. Hvis linsens justering ikke fungerer optimalt anstrenger man seg unødvendig og det kan føre til at barn begynner å skjele, eller man plages av hodepine og tretthet i øynene, som gjør det nødvendig med korreksjon. Å være langsynt betyr ofte at man ser veldig godt på avstand, men at man kan ha problemer med å se ting på nært hold. For å rette opp dette trenger man konvekse linser som flytter lyset frem, disse har da en plusstyrke.

Skjeve hornhinner

Skjevheter i hornhinnen, eller astigmatisme, er en annen vanlig brytningsfeil. Dette betyr at hornhinnen ikke er helt rund, men har en krumning som gjør at lyset ikke brytes på samme sted og man kan se uklart. Denne brytningsfeilen har man ofte i tillegg til andre synsfeil, og det kan oppleves som en skygge ved siden av ett klart objekt, lysspredninger eller andre uklare fornemmelser. Mange opplever ofte hodepine eller merker at de myser for å se klarere. Skjevheter i hornhinnen kan korrigeres ved hjelp av cylinderkorreksjon i briller eller linser. 

Presbyopi

Presbyopi betyr aldersrelatert langsynthet og dette er en tilstand som ofte begynner å utvikle seg etter man fyller 40. Linsen inne i øyet som til nå har byttet fokus fra avstand til nært, mister mer og mer av sin elastisitet og det blir vanskeligere å se tydelig på nært. Ofte opplever man også at det tar lengre tid å bytte fokus fra avstand til nært og motsatt, enn det gjorde før, og det kan være veldig anstrengende å lese eller se noe innenfor 40 cms avstand. Denne langsyntheten føler mange at kommer veldig brått på og endringen kan virke skremmende, men det er en naturlig aldring av øyet som enkelt kan løses med korreksjon tilpasset næravstand, som en lesebrille. Alderslangsynthet fører ofte til at man trenger ulike styrker til forskjellige avstander og styrken man trenger for å lese er ofte sterkere enn den man trenger for å se klart på en stasjonær dataskjerm eller på lang avstand. Derfor må ofte alderslangsynthet korrigeres med flere brilleløsninger, eller progressive glass som har flere styrker i seg for at synet skal være optimalt uavhengig av avstanden man ser på. Det finnes også flere ulike kontaktlinser som kan tilpasses etter behov.

Barn og syn

Undersøkelser viser at så mange som 20 % av alle barn kan ha behov for briller eller kontaktlinser. Hvis barnet endrer adferd under lek eller ved skolearbeid kan det være lurt å ta med barnet til en synsundersøkelse. Barn under fem år skal alltid undersøkes hos øyelege før man kommer til optiker. Ved mistanke om skjeling vil øyelegen henvise videre til en Ortoptist. Ortoptisten vurderer samsynet til barnet og avgjør om barnet bør begynne med en brille, ha lappebehandling eller begge deler.

Det er viktig å merke seg at selv barn som tilsynelatende ser godt, kan ha behov for briller. Typiske tegn på at et barn trenger korreksjon kan være at de gnir seg ofte i øynene eller myser, at de har konsentrasjonsproblemer ved lesing og nærarbeid eller virker lite motivert til å lese. Andre symptomer kan være at barnet leser sakte, har kort leseavstand og bommer på linjeskift eller de kan ha mye hodepine.

Barnets syn endrer seg etter hvert som de vokser, behovet endrer seg ofte. Flere barn som brukte briller for langsynthet da de var små, har ikke behov for briller da de blir eldre. Andre barn kan utvikle nærsynthet og trenger korreksjon og oppfølging for dette. Barn bør undersøkes en gang i året uavhengig av om de er langsynt eller nærsynte, og det er også mulighet til å tilpasse kontaktlinser til barn hvis dette ønskes.


Timebestilling

Bestill synsprøve

Vennligst velg ønsket dato og tidspunkt

Send forespørsel

Kontakt


22 20 11 49

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Adresse


C.J. Hambros Plass 2B
0164 Oslo

Åpningstider


Man - Fre 08:00 - 18:00
Lørdag 10:00 - 16:00