Skip to main content
Kontaktlinser

Kontaktlinser

I noen situasjoner kan det være upraktisk med briller. En løsning kan være å prøve kontaktlinser. De aller fleste synsfeil, som nærsynthet, langsynthet og astigmatisme (skjeve hornhinner) kan korrigeres med kontaktlinser. Det finnes også multifokale/progressive kontaktlinser.

Når man skal begynne med kontaktlinser tas det alltid en synsundersøkelse for å anslå hvilken styrke man trenger, og for å undersøke om øyet tåler å bruke linser. Man trenger også en linseopplæring, hvor man lærer hvordan linsene tas av og på, og får informasjon om hvordan linser skal brukes slik at man unngår infeksjoner eller andre skader.

Kontaktlinsene kommer i flere ulike materialer og størrelser, og det er viktig å tilpasse linsene godt slik at man blir fornøyd med både syn og komfort. Våre optikere har spesialkompetanse i kontaktlinser og vil veilede for å gi best mulig resultat.

Dagslinser

Norge er verdensledende i bruk av dagslinser, trolig fordi det er en veldig enkel, hygienisk og brukervennlig linse. Vi anbefaler alle nye linsebrukere å begynne med dagslinser til man er trygg på egen linsehåndtering.  Dagslinser brukes kun en gang, som betyr at man får en ny, ren linse hver dag som kastes i søpla ved endt bruk. Dette alternativet passer spesielt godt for personer som bruker linser sporadisk, eller rett og slett ønsker en enklest mulig linsebruk uten spesielle krav til rensing og oppbevaring.

Dagslinser kan leveres med styrke +8,00 til -12,00, med skjev hornhinnekorreksjon og med progressiv styrke. Det finnes ulike materialer i dagslinser og prisene varierer ofte i forhold til hvor god komfort linsene har, og hvor gode egenskaper de har med tanke på oksygentilførsel til øyet.

Månedslinser, 14-dagers linser og døgnlinser

Med månedslinser bruker du samme linse i opptil en måned. Disse linsene settes inn og tas ut daglig, og må renses etter bruk. Månedslinser kan leveres med styrker fra +23 til -23, med skjev hornhinnekorreksjon og med progressiv styrke. Dette er et godt og rimeligere alternativ til dagslinser, men de stiller høyere krav til hygiene, rensing og oppbevaring.

14-dagers linser brukes i to uker og må renses slik som månedslinser. Disse leveres i styrker fra -10 til +6, med korreksjon for skjeve hornhinner og som multifokale/progressive.

Noen av flerdagslinsene er også såkalte døgnlinser. Døgnlinser kan brukes døgnet rundt, det vil si at de kan soves med hvis det skulle være nødvendig. Døgnlinser kan leveres med styrke fra +8 til -12, med skjev hornhinnekorreksjon og med progressiv styrke. Dette er et godt alternativ for deg som ønsker å unngå rengjøringsrutiner og rensevæsker, men man bør vite at risikoen for infeksjoner øker jo lengre linsen er på øyet. Ta kontakt med oss om du er interessert i å begynne med døgnlinser.

Progressive/Multifokale linser

Det finnes også multifokale linser, som gir ulik styrke på avstand og nært, slik at man kan ha et godt syn på flere avstander selv om man har begynnende alderslangsynthet eller andre utfordringer knyttet til akkommodasjon.

Multifokale linser finnes som månedslinser, 14-dagers linser, døgnlinser og dagslinser. Månedslinsene kan også leveres med korrigering for skjeve hornhinner. Multifokale linser er et godt alternativ til deg som lever et aktivt liv og ønsker å unngå briller til enhver tid. Her er det ekstra viktig med god tilpasning for å få alle parameterne til å fungere optimalt.

Nattlinser, drømmelinser og Orto-K

Nattlinser, også kalt drømmelinser, er en linse du sover med om natten som gjør at du ser klart om dagen. Denne prosessen heter orthokeratologi, eller Orto-K, og er et skånsomt og risikofritt alternativ til kirurgi/LASIK.

Linsene er formstabile og former de elastiske hornhinnene dine over natten. Når du står opp tar du linsene ut og ser klart hele dagen uten bruk av briller eller kontaktlinser. Etter ca 16 timer går hornhinnene tilbake til sin opprinnelige form. Om du slutter å bruke linsene vil synet vende tilbake til utgangspunktet.

Nattlinser kan brukes av nærsynte med styrker opp til -5.00, og de kan også korrigere skjeve hornhinner. I noen tilfeller kan nattlinser til og med bremse utviklingen av nærsynthet hos barn og unge. Avtal tid hos en av våre optikere med spesialisering innen myopikontroll dersom du er nysgjerrig på om nattlinser kan være noe for deg.

Spesiallinser

Vi har avtale med flere leverandører som produserer spesiallinser. Vi kan bestille fargelinser, filterlinser, okkluderingslinser og mye mer.

Les mer om spesiallinser her

Bestill synsprøve

Navn *
Telefon *
+47
Search
  E-post *
  Fødselsdato *
  Ønsket dato *
  Ønsket tidsrom
  Noe annet vi bør vite?
  Ønsker timebekreftelse på*
  E-post
  SMS
  Vil du få SMS om tilbud og kampanjer?
  Ja takk!